Funcţiile educaţiei fizice
Funcţiile sunt destinaţii constante ale unui fenomen şi ele derivă din ideal, în sensul că se subordonează acestuia.Prin funcţii se realizează idealul educaţiei fizice, se face "apropierea" faţă de aceasta. Toate funcţiile educaţiei fizice sunt foarte importante şi îşi dovedesc eficienţa numai dacă sunt îndeplinite în "sistem" influenţându-se şi completîndu-se reciproc. Funcţiile educaţiei fizice sunt de două feluri, specifice şi asociate. Funcţiile specifice vizează cele două coordonate ale obiceiului de studiu propriu Teoriei şi Metodici : dezvoltarea fizică şi capacitatea motrică. Funcţiile asociate întregesc efectele practicării exerciţiilor fizice asupra fiinţei umane.
o Funcţia de perfecţionare a dezvoltării fizice face parte din categoria celor specifice şi are rol prioritar mai ales în educaţie fizică a tinerei generaţii. Rolul dezvoltării fizice armonioase , a unor indici superiori pe plan somatic şi pe cel funcţional , pentru viaţă şi activitatea oamenilor de toate vârstele este prea binecunoscut şi nu este negat sau contestat de nimeni.
o Funcţia de perfecţionare a capacităţii motrice face parte tot din categoria celor specifice educaţiei fizice. Prin această funcţie sunt vizate cele două elemente componente ale capacităţii motrice : calităţiile motrice, deprinderile şi priceperile motrice. Rolul capacităţii motrice pentru un randament sporit pe toate planurile vieţii şi în întregirea personalităţii umane nu mai trebuie argumentat.
o Funcţia igienica face parte din categoria celor asociate şi vizează cerinţa fundamentala de menţinere a unei stări optime de sănătate a oamenilor. Prin educaţia fizică se acţioneaza prioritar preventiv pe acest plan. Se poate , cu ajutorul exerciţiilor fizice să se acţioneze şi pentru corectarea unor deficienţe pe planul sănătăţii.
o Funcţiia recreativa este o alta funcţie asociată pentru educaţia fizică . Ea trebuie înţeleasă cel putin în următoarele două sensuri:
o - asigurarea , prin activitatea de educaţie fizică a fondului de calităţii , deprinderi şi priceperi motrice necesare că oameni de diferite vârste să poată petrece în mod util şi plăcut , adică recreativ timpul lor liber ( cotidian, sau în vacante şi concedii ).
o -asigurarea condiţiilor şi dezvoltarea interesului pentru urmărirea, tot în timpul liber , direct sau prin mass-media , a întrecerilor motrice de bună calitate sau a unor activităţii motrice desfăşurate necompetitiv.
o Funcţia de emulatie face parte tot din categoria celor asociate pentru educaţia fizică. Aceasta funcţie trebuie sa se materializeze prin dezvlotarea spiritului competitiv care caracterizeaza în general fiinţa umana, a dorinţei permanenţei de "depăşire" şi "autodepăşire" dar numai în limitele regulamentare corecte şi cu atitudine de fair-play. În acest sens se impune promovarea frecventă în educaţia fizică a întrecerii prin jocuri de mişcare sau jocuri sportive, ştafete, parcursuri aplicative, concursuri, etc. Prin această modalitate se dezvoltă şi creativitatea subiecţilor, dorinţa de a câştiga, de a obţine victoria, de a se situa pe primele locuri, etc., aspecte deosebit de importante mai ales pentru elevi.
o Funcţia educativa este tot o funcţie asociată a educaţiei fizice dar este considerată că fiind mai complexă prin prisma influenţelor asupra dezvoltării personalităţii umane în integritatea sa. Influenţa educaţiei fizice este evidenţă pe planul dezvoltării laturii "fizice" a personalităţii. în acelaşi timp, însa sunt influenţe deosebite pe care le poate avea educaţia fizică, bine concepută şi realizată asupra dezvoltării celorlate laturi ale personalităţii umane: intelectuală, morală, estetică şi tehnico-profesională.
o Pe plan intelectal se pot desprinde cel puţin următoarele două direcţii evidenţe:
o Înarmarea subiecţiilor cu cunoştinţe de bază din domeniul fiziologiei şi igiena efortului fizic, al biomecanicii de execuţie a actelor şi acţiunilor motrice, psihologiei activităţilor motrice, metodicii, etc., toate aceste cunostiinte, transmise conform şi cerinţelor principiului accesabilitatii, asigura fondul de baza pentru cunoasterea ştiinţifica a practicării exerciţiilor fizice pentru constientizarea acesteia.
o Contribuie în procesul direct de practicare a exerciţiilor fizice la dezvoltarea unor trăsături şi calităţi intelectuale foarte importante cum sunt: atentia, memoria, spiritul de observatie, imaginatia, rapiditatea gandirii, etc.
o Pe plan moral se poate realiza, de asemenea, o acţionare eficienta prin toate activităţiile de educaţie fizică. Accentul trebuie pus pe formarea unor deprinderi şi obiceiuri de comportament corect în intreceri şi competitii, în spiritul respectarii adversarilor şi partenerilor de intrecere, al acceptarii deciziilor arbitrilor, a disciplinei în munca.
o Pe plan estetic, prin exerciţiile tehnice şi tactice, şituate uneori la nivelul de maiestrie, se contribuie cu eficienta la educarea gustului pentru frumos. Practicarea exerciţiilor fizice pe fond muzical, atat în lecţiile de educaţie fizică cat şi în alte forme de organizare, sporeste evident influenţele educaţiei fizice asupra unor calităţi şi trăsături de ordin estetic (ritm, armonie, graţie, etc.).
o Pe plan tehnico-profesional, contribuţia educaţiei fizice este de asemenea evidenta. în primul rând este expresiv aportul la creşterea indicilor unor calităţi motrice necesare exerciţiului cu eficienţă a profesiilor social-economice. De asemenea, acelaşi aport este vizibil şi în sensul asigurării unor indici superiori de dezvoltare morfo-funcţională şi de capacitate cu temeinice deprinderi motrice de baza şi utilitar-aplicative implicate în desfăşurarea eficienta a majoritatii profesiilor.
Idealul educaţiei fizice
o Idealul este un model prospectiv spre care trebuie sa se intrepte intreaga activitate teoretica şi practica specifica. El depaseste întotdeauna cerinţele prezentului şi vizează perspectiva. Se refera nu numai la educaţia fizică ci şi la toate activităţile motrice din domeniu.
o Idealul este determinat de comanda socială, deci şi de nivelul acestuia, de conceptia factorilor de decizie pe plan naţional în privinta practicări exerciţiilor fizice. Teoretic exista în legi, decrete guvernamentale, intructiuni şi alte acte normative, ideile fundamentale care definesc conceptia pe plan naţional privind acest fenomen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu